úterý 18. dubna 2017

Začínáme s květinovou zahradou - trvalky pro začátečníky


Pokud chcete, aby vám na zahradě něco kvetlo ještě letos, zasejte si nějaké letničky. Ale pokud hledáte dlouhověké a odolné květiny, které pokvetou opakovaně, pořiďte si nenáročné trvalky. Než se naučíte zacházet s těmi choulostivými, zasaďte si určitě tyhle.

Vlčí bob (Lupinus polyphylus)



Nejlepší jsou ze semínek. Semínka se sejí do půdy 3 cm hluboko na konci dubna nebo v květnu. Mladé rostlinky musíte zasadit na stálé místo, protože lupiny mají dlouhé kulové kořeny a později se špatně přesazují. Dost se rozrostou, takže mezi jednotlivými rostlinami nechejte kolem půl metru místa. Kvetou různobarevně, většinou dvoubarevně v pastelových barvách. Sází se na slunné stanoviště nebo do polostínu. Po odkvětu odstraníme semeníky a často se dočkáme opakovaného kvetení.

Pivoňky (Paeonia)




Dlouhověké trvalky, které přežijí téměř všechno. Některé mám na zahradě ještě po babičce, takže mohou mít klidně 50 let, některé jsem zasadila já. Nikdy jsem neviděla, že by jejich tuhé listy napadla nějaká choroba, slimákům taky nechutnají. Odolávají plevelu, pěstuji je dokonce jen tak v trávníku u plotu a každý rok spolehlivě vyraší. Dobře jim bude na slunci i v polostínu.

Péče: Pořídíte je v zahradnictví nebo v zásilkovém obchodě. Nevysazujte příliš hluboko. Na jaře odstřihněte suché loňské výhony. Jsou poměrně vysoké a mají těžké květy, takže před kvetením doporučuji vyvázat, abyste květy neměli na zemi. Po odkvětu je dobré odstřihnout semeníky.  

Denivky (Hemerocallis)




Opět dlouhověké trvalky. Navíc v obrovské paletě barev od téměř bílé až k fialové. Denivkám obvykle chvilku trvá, než se usadí a začnou kvést, ale pak už kvetou spolehlivě každý rok. Každý květ vydrží kvést pouze jeden den, ale rozkvétají stále další a další. Vhodné pro slunečné polohy a polostín.

Péče: Pořídíte je v zahradnictví nebo v zásilkovém obchodě. Nevysazujte příliš hluboko. Suché listy chrání rostlinu přes zimu, odstraňte je až na jaře. Jednou za 5 let můžete denivky vyrýt a rozdělit. Znovu je pak zasadíte. Lze to udělat kdykoli během roku, ale asi nejvhodnější je to na jaře.




Žádné komentáře:

Okomentovat